Psychodietetyk Kornelia Stasieńko

WORKBOOKI

O poczuciu wolności.

Nie sztuką jest wprowadzić wiele zmian na raz i schudnąć. Sztuką jest ukształtować taki tryb życia, który będzie tożsamy z nami samymi, będzie nas uszczęśliwiał i dawał długofalowe korzyści.

Życie w ciągłym poczuciu obowiązku, aby bezbłędnie realizować narzucone wytyczne, oddala nas od dobrego samopoczucia i zniechęca do działań, które mogłyby stać się naszymi zdrowymi nawykami.

Kiedy przekierujemy swój cel, z obsesji na punkcie cyferki na wadze, na szczere zaopiekowanie się sobą, to sami z siebie zechcemy wprowadzać działania, dzięki którym będziemy czuć się lepiej.  Kiedy świadomie przestajemy skupiać się na tym, jak możemy się ograniczać, a zaczynamy na tym, co możemy sobie dać, aby poczuć się lepiej, to zaczynamy szukać rozwiązań, coraz lepiej poznawać siebie i budować zaufanie do swoich wyborów.

Do wyboru:

Pragniesz uwolnić się z błędnego koła diet?

Pragniesz uwolnić się z usilnej chęci redukcji, z nienawiści do siebie, gdzie wszystkie gwałtowne wprowadzone zmiany bazująna ograniczaniu się i walce ze sobą i zawsze kończą się napadami objadania i wzrostem wagi?

Pragniesz nauczyć się podejmować działania z miłości i chęci zatroszczenia się o siebie i nauczyć się opanowywać świadomie swój stres, pracować z emocjami oraz cieszyć się odżywczym jedzeniem i ruchem, bez poczucia obowiązku?

WORKBOOKI OPISY

Opanuj stres, zrozum swoje emocje i naucz się jeść intuicyjnie, zamiast tkwić w ograniczeniach I dietach.

WORKBOOK 2 pomaga rozwiązać problem tkwienia w błędnym kole wiecznego ograniczania się, diet, trzymania sztywnych zasad żywieniowych oraz napadów objadania i strat kontroli w jedzeniu.

Uczy zrozumienia emocji, pracy ze stresem i nauki jedzenia intuicyjnego, tak aby w końcu uwolnić się z dietetycznego więzienia i zacząć cieszyć się jedzeniem, bez przejadania się, bez zajadania nim swoich emocji i stresu, a także by przestać uzależniać swoją samoocenę od wagi i opinii innych, a zacząć budować stabilne szczęście oparte na dobrym samopoczuciu fizycznym i psychicznym.

Zamiast skupiać się na tym, jak ograniczyć jedzenie i jak nie doprowadzić do napadu, kiedy zajadamy emocje i stres, warto skupić się na tym, co możemy sobie dać, aby faktycznie poczuć się lepiej i nie uatrakcyjniać swojego żywienia bardziej poprzez zakazy i diety.

CZEGO SIĘ NAUCZYSZ

Z POMOCĄ WORKBOOKA 2 BĘDZIESZ W STANIE NAUCZYĆ SIĘ:

  • uwalniać i rozumieć swoje emocje
  • redukować stres inaczej niż jedzeniem
  • przepracowywać swoje przekonania
  • stabilizować samoocenę i przestać uzależniać ją od opinii innych
  • pracować z wewnętrznym krytykiem i perfekcjonizmem
  • zaakceptować siebie i polubić swoje ciało
  • stabilizować swoją wagę bez diet
  • jeść intuicyjnie z przyjemnością, a nie wyrzutami sumienia
  • kształtować zdrowe nawyki, z chęci zadbania i zatroszczenie się o siebie, a nie kojarząc je z redukcją i przykrą powinnością

Błędne koło diet

Osoby, które wpadają w błędne koło diet, najczęściej są mocno niepewne siebie, a samoocenę opierają na wadze i opinii innych.

To skutkuje impulsywnymi decyzjami o dużych zmianach, a jednocześnie wprowadzane zachowania traktujemy, jak obciążające nas powinności i chcemy jak najszybciej od nich odpocząć.

Nie wyrabiamy zdrowych nawyków, bo wszystkie te działania kojarzymy jedynie z reżimem i odchudzaniem.

Próbując uciec od krytycznych myśli na swój temat, rzucamy się w wir zmian, które skutkują rozwojem napadów objadania i jedzeniem emocjonalnym.

Żyjemy stale w większym lub mniejszym poczuciu ograniczenia i ciągłej presji, waga rośnie, a my nie czujemy zupełnie kontroli.

Aby wyjść trwale z błędnego koła diet, należy zacząć od fundamentu tego - dlaczego się w nim znaleźliśmy - od poczucia własnej wartości.

Rozumiem doskonale, z czym zmagają się osoby, które odczuwają ogromną presję społeczną, by schudnąć, przez co nie wprowadzają zmian, aby lepiej się poczuć, tylko obsesja jest ukierunkowana na cyferkę.

 

Jednocześnie wiem, jak bardzo na poczucie zaufania do siebie, wpływają nasze straty kontroli w jedzeniu i jak ogromną frustrację to wywołuje i gniew na siebie.

Tracąc kontrolę w jedzeniu, wprowadzamy jeszcze większy rygor, nie mając żadnej innej alternatywy.

Ja w workbooku pokazuję krok po kroczku, gdzie szukać przyczyn strat kontroli i z nimi pracować.

Jak oswoić się i zrozumieć własne emocje i pracować z myślami, jak opanować stres oraz jak nauczyć się odczuwać sytość i cieszyć jednym ciastkiem, zamiast w poczuciu winy.

Kiedy nasza relacja z jedzeniem i ciałem nie jest zbyt dobra, kiedy zajadamy stres i emocje, to kolejna dieta nie jest nam potrzebna, tylko gruntowne przepracowanie przyczyn naszego tycia.

 

Czyli zamiast skupiać się na ograniczeniach i sztywnych zasadach, potrzebujemy nauczyć się, jak się sobą zaopiekować i zatroszczyć o własne potrzeby i emocje.

PRACA Z PRZYCZYNĄ TYCIA

W workbooku 2 skupiłam się na pracy z przyczyną tycia, ponieważ prawie każda osoba, która trafiła do mnie na swojej drodze, wszelkie wytyczne diet oraz co ma ile kalorii, miała w małym paluszku.

 

I o to właśnie chodzi, to ograniczenia i diety skutkują naszymi stratami kontroli i przez nie wpadamy w coraz większą obsesję i nienawiść do siebie.

 

Ja uczę, jak się sobą zaopiekować i zrozumieć swoje emocje, stres i własne potrzeby, tak aby opanować swoje jedzenie, ale nie poprzez rygor i sztywność, która nie sprawia, że czujemy się lepiej.

Aby kształtować zdrowe nawyki, najpierw potrzebujemy przepracować swoje przekonania – to jest tu istotą i sercem pracy, co omawiam krok po kroczku.

Odzyskaj kontrolę nad napadami i jedzeniem emocjonalnym.

Ta część stanowi fundament odzyskania kontroli. Skupia się na kwestii żywieniowej oraz wartościach z nią związanych

Przyczyn kompulsywnego jedzenia lub emocjonalnego zaspokajania naszego organizmu poprzez jedzenie – może być sporo. Wydawać by się mogło, że skoro podłoże leży w emocjach, to one powinny stanowić czynnik, którym powinniśmy zająć się w pierwszej kolejności.

Natomiast to właśnie od sposobu naszego odżywiania i tego, czy regularnie dostarczamy sobie energii, zależy również nasza uważność w życiu. Bez tej uważności, nie będziemy w stanie zwrócić uwagi na kłębiące się w nas niezaspokojone emocje, a cała nasza uwaga będzie skupiona na ignorowaniu głodu, odchudzaniu i diecie.

Dodatkowe plany żywieniowe do WORKBOOKA - edycja letnia

  • W środku planów znajdziesz kod zniżkowy na zakup workbooka. Jeśli posiadasz już workbooka, na grupie wsparcia znajdziesz kod zniżkowy na plany.
  • Otrzymasz dwa plany tygodniowe, łącznie na 2 tygodnie. Wartość energetyczna planów: 2200 kcal
  • każdy plan ma po 5 posiłków dziennie
  • bazują na sezonowych warzywach i owocach
  • tradycyjnie: budynie, mleczna czekolada, dużo makaronów i kinder bueno

Regularne odżywianie się ma zasadnicze znaczenie dla sukcesu terapeutycznego. Jest to fundament, na którym opierają się wszystkie pozostałe zmiany.

Kiedy nie jesteśmy odpowiednio odżywieni, zmagamy się z głodem, obsesyjnymi myślami na temat posiłków, a także gorszym humorem, co skutkuje dużym naszym rozkojarzeniem w ciągu dnia. Nam zależy na tym, aby być bardziej uważni, dzięki czemu będziemy w stanie wyczuwać emocje, które zaczynają w nas kiełkować i o wiele szybciej na nie reagować, zaspokajając je w inny sposób, niż poprzez jedzenie. Workbook przeprowadzi Cię przez IV fazy tworzenia własnej diety. Chcę Cię nauczyć podstaw, zbudować razem solidne fundamenty, a nie wrzucać Cię na głęboką wodę dając gotowy jadłospis i każąc się stosować. To nie wyjdzie, bo nasza pula zasobów i tak jest bardzo uszczuplona.

Wpływ diety na nasz stres

Towarzyszy Ci w życiu nieodparte wrażenie niedoczasu? Czujesz napięcie, które ciężko Ci czymkolwiek rozładować? Czytając książkę nie jesteś w stanie skupić się na słowach, a oglądając serial Twoje dłonie w niekontrolowany sposób wędrują zawsze w stronę przekąsek? Czy czujesz jak czas Ci ucieka przez palce w ciągu dnia, a sama odczuwasz wzmożony lęk? Gonitwy myśli przed snem? Nerwowe sprawdzanie telefonu i budzenie się w nocy?

Jeśli tak, może towarzyszyć Ci przewlekły stres. Nic dziwnego, mamy przewlekłe zestresowane społeczeństwo. Nasze stresory już dawno przestały być fizyczne. Nie boimy się już wilków czy tygrysów szablozębnymi. Natomiast naszymi stresorami stały się czynniki psychologiczne, jak praca, szkoła, egzaminy, relacje itp.

Nasza dieta może zarówno pogorszyć nasz stan i samopoczucie, jak i skuteczne wpłynąć na zmniejszenie naszego stresu, napięcia i lęków. Oś mózgowo-jelitowa to potężna broń, a zakolegowanie się z własnymi bakteriami przyniesie nam jedynie korzyści związane również z odzyskaniem emocjonalnej równowagitym jak wpływać łagodząco na odczuwany stres, napięcie i roztargnienie, dowiesz się z workbooka.

Z workbooka dowiesz się:

Część I:

  • Jak wygląda mechanizm pojawienia się napadu i do zaostrza napady
  • Jak odróżnić zaburzona relacja z jedzeniem od zaburzenń odżywiania
  • Dlaczego dieta stanowi jedną z przyczyn napadowego objadania się
  • Jak odróżnić głód fizyczny od emocjonalnego i nauczyć się odczuwać głód i sytość
  • Jak przestać liczyć kalorie i zaufać organizmowi
  • Jak stres i nasz sen wpływa na nasze wybory żywieniowe
  • Jak nauczyć się być uważnym, a nie rozkojarzonym i stale zestresowanym
  • Jak stworzyć plan minimum

Część II:

  • Jak wyjść z błędnego koła odchudzania
  • Czym są nasze zasoby i motywacja
  • Przestawimy sobie IV fazy wdrażania diety, zaczynając od budowy fundamentów
    • jak zakładać odpowiedni wzorzec żywienia
    • jak dobrze planować swoje żywienie
    • jak nauczyć się, nie bać się przekąsek i słodkości
    • jak nauczyć się łapać uważność, wyłapywać napad i odraczać gratyfikację
    • jak komponować odżywczą dietę i zbilansowane posiłki
  • Jak żywieniem redukować swój stres, napięcie i poprawiać nastrój
  • Czy istnieje konkretna dieta na lepszy nastrój
  • W jaki sposób łagodzić lęk dietą

Wpływ stresu na nasz układ pokarmowy

Niewystarczająca ilość pożywienia i wody, zdecydowanie jest dla nas jednym z większych stresorów fizycznych. Dokonywanie świadomych wyborów o mocnym ograniczaniu kalorii w diecie lub pomijanie posiłków, również są bardzo mocnymi stresorami.

 

Po tym, jak stresor minie, nasz organizm stara się powrócić do równowagi, tym samym zwiększając gromadzenie się zapasów, z dostarczonego pożywienia. Jedzenie stymuluje powrót do równowagi, poprzez rozpoczęcie trawienia, co stymuluje przywspółczulny układ nerwowy. Kolejną kwestią jest to, że nasze ‘smaczki’, czyli produkty, po które zazwyczaj sięgamy w stresie lub zaraz po nim – zmniejszają siłę reakcji stresowej, co redukuje stres i sprawia, że czujemy się lepiej.

 

Sam stres również wpływa na zwiększenie poziomu kortyzolu, który jest odpowiedzialny za wzmożenie apetytu na tłuste, słodkie i wysoko przetworzone produkty. Jeśli wyższy poziom kortyzolu zestawimy zrestrykcyjną dietą, poskutkuje to większą ciągotą do takich smaczków.

Dieta stanowi jedną z przyczyn napadowego objadania się

Niepowodzenia w kontekście diet oraz występienie epizodów napadowego objadania się, nie bierze się z nikąd. Są one często reakcją na to, co dzieje się w naszym życiu, zwłaszcza jeśli występuje ciągłe rozkojarzenie, obsesyjne myśli na temat jedzenia, nadmierny stres, negatywny nastrój, a także kiedy nie zaspokajamy własnych potrzeb emocjonalnych.

Jedną z konsekwencji stosowania takich diet i ograniczeń, poza zaostrzeniem napadów, są ciągłe myśli na temat jedzenia. Życie zaczyna kręcić się wokół diety, planowania posiłków, liczenia kalorii i utrzymywaniu zakazów. Próbujemy z całym swoim bagażem i ograniczeniami (jak szkoła, praca, relacje czy obowiązki) dostosować się pod panujące reguły. Stajemy się rozkojarzeni w ciągu dnia, nie potrafimy skupić się na niczym innym. Myśli na temat jedzenia zaczynają nam towarzyszyć w każej porze dnia i stają się jedynym punktem naszego zainteresowania.

 

“skoro już nie udało mi się utrzymać diety w 100%, tak jak zakładają jej reguły, to z pewnością wszystko już poszło na marne”

Posiłki w workbooku i w planach

Wiele z nas doskonale zna wszystkie zasady zdrowego odżywiania się i o diecie słyszała diesiątki, a czasami setki razy. U wielu osób utrzymanie takiej diety wiąże się natomiast ze wzmożeniem stresu, zamiast jego redukcji, ponieważ zmagając się z przewlekłym stresem i jedzeniem emocjonalnym, a już zwłaszcza jeśli podchodzimy do diety zerojedynkowo, taka dieta jest po prostu niemożliwa do stosowania przez występujące napady, które ją przerywają.

Poza posiłkami w planach, znajdziesz w workbooku wiele praktycznych wskazówek przede wszystkim na to, jak komponować posiłki i dbać o sytość.

Cała część III workbooka poświęcona jest sytości w diecie i podparta wieloma przykładami.

Część III:

  • Jak komponować swoją sytość
  • Czym jest gęstość energetyczna
  • Plan skrojony na miarę
  • Plany żywieniowe wspomagające opanowanie napadów

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z wszelkimi wpisami, ponadto jako pierwszy będziesz informowany o najnowszych projektach i jadłospisach, a także najnowszych promocjach.