Psychodietetyk Kornelia Stasieńko

Pieczona owsianka a’la kokosanka z białą czekoladą

Pieczona owsianka a’la kokosanka z białą czekoladą

Temat: jak ograniczenia i zakazane produkty wpływają na nasze napady 

Zapamiętaj?
Zakazany owoc smakuje najbardziej. Dzieląc swoją żywność na produkty „dozwolone” i „zakazane” na diecie wzbudzamy w sobie ogromną presję i wprowadzamy niepotrzebna frustracje do swojego życia. Chcąc utrzymać w ryzach swoje postanowienie – chcąc nie chcąc – dużo więcej na jego temat myślimy, przez co się na nim skupiamy. Dużo myśląc = tracimy własne zasoby.

Brak zasobów = brak kontroli. Dlatego do napadów często dochodzi wieczorami po całym dniu pełnym kontroli.

Chcąc przeraża to błędne koło zakaz – napad – wyrzuty sumienia – większy zakaz
?spróbuj wprowadzić mniejsze ilości tych produktów wkomponowując je w zbilansowane posiłki. Z rana mamy o wiele wieksze pokłady silnej woli, przez co łatwiej nam będzie kontrolować przygotowanie posiłku. Moja propozycja to pieczona owsianka, która smakuje jak kokosanka, a w dodatku ma w środku białą czekoladę. Zauważ, ze jest to złoty środek między owsianką na wodzie, a ciasteczkiem. Balans ?

Pieczona owsianka a’la kokosanka z białą czekoladą

Potrzebujesz:

  • banana
  • 4-5 łyżek płatów owsianych (u mnie górksie)
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 0/5 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • 2 kostki białej czekolady

Przepis ⬇️

Do naczynka blendera wrzuć pół banana , 4-5 łyżek płatków owsianych, łyżkę budyniu, 2 łyżki wiórków kokosowych, odrobine słodzika i zalej mniejsza połowa szklanki mleka. Następnie zblednie na gładka masę. 3/4 masy wylej do kokilki, następnie dodaj na środek 2 kostki białej czekolady i przykryj pozostałą ilością masy. Piecz w nagrzanym na 180 st piekarniku przez 30 minut.

Ja podałam z połową kvargu (by podnieść białko odpowiedzialne za sytość – możesz uzyć jogurtu lub skyra) oraz z pozostała ilością banana i mrożonymi jeżynami ??

Udostępnij wpis

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z wszelkimi wpisami, ponadto jako pierwszy będziesz informowany o najnowszych projektach i jadłospisach, a także najnowszych promocjach.